Biografie


Riny Schreijenberg (Arnhem, 23 november 1954) is een Nederlands musicus, componist en muziekproducer. Hij is vooral bekend geworden onder de artiestennaam Marty (met zijn gouden trompet) en hij was de ontdekker, producer en eerste manager van onder andere Frans Bauer.

Riny kreeg landelijke bekendheid als 14-jarige trompettist in het programma van Willem Duys. Hij speelde daar zijn eerste hit Maanserenade. Als trompettist maakt hij vele succesvolle singles en nam hij 37 elpees op. In 1975 begint hij zijn eigen productiemaatschappij en geluidsstudio. Hij produceerde tot 1990 vele artiesten voor vele platenmaatschappijen. In 1993 start hij het platenlabel TipTop Records. In 1990 start hij ook Magnifique Records dat uitgroeide to Nederlands grootste reli label. Dat was het moment dat Riny Schreijenberg totaal voor zich zelf begon. Riny Schreijenberg startte het nieuwe MM platenlabel, dat binnen één jaar uitgroeide tot het grootste Nederlandstalige label.

Schreijenberg is in die tijd ook initiatiefnemer van het radiostation Radio Nationaal. De zender draait enkel Nederlandse muziek. In mei 2000 start de zender met zijn uitzendingen. Vanwege het mislopen van een FM-frequentie en het ontbreken van financiers stopt het radiostation op 1 juli 2003 met de uitzendingen. In Arnhem heeft hij zijn eigen studio waar veel succesvolle artiesten zoals Frans Bauer, Hanny, Marianne Weber en Koos Alberts gebruik van maken. Er werden vele platina en gouden platen opgenomen, die veelal geproduceerd werden door Riny Schreijenberg en Emile Hartkamp.

In 1994 verkoopt Riny Schreijenberg zijn maatschappijen aan de firma Koch International uit München; hij bleef aan als directeur. Het grootste succes was het album van Marianne Weber en Frans Bauer De regenboog. Hiermee werd een aantal verkooprecords gebroken.

In 1994 start hij Schreijenberg Management, waar hij de boekingen en concerten regelde voor onder andere Frans Bauer en Marianne Weber. Zijn neef Peter Haarbrink die al vele jaren bij zijn platenmaatschappij werkte, werd de eerste man bij het management. In 1999 winnen Schreijenberg en Hartkamp een Gouden Harp, in 2000 wordt Riny Schreijenberg genomineerd voor ondernemer van het jaar en in 2001 wordt hij op Noorderslag de winnaar van de Gouden Veer van het vakblad Muziek en Beeld.

In 2000 verhuisde Riny Schreijenberg naar Ibiza. Schreijenberg kwam toch weer terug naar Nederland, en was van 2003 tot 2006 manager/producer van Thomas Berge. Inmiddels is hij adviseur van een aantal bedrijven en richtte in 2007 Realtime Direct DVD B.V. op. Deze firma maakt tv-opnamen en levert direct na afloop van een concert of evenement aan de bezoekers een dvd van het zelfde evenement. In 2008 neemt hij het bedrijf www.defilmmaker.nl over.
 

Video

Thumbnail Caption
 
Bekijk de video-impressie